روش های تشخیص عسل طبیعی از تقلبی
روشهای مختلفی برای تولید عسل تقلبی وجود دارد که تشخیص آنها در بیشتر مواقع برای خریدار کاری سخت و شاید غیرممکن باشد. دو روش برای پیدا کردن عسل طبیعی وجود دارد:
۱. خرید از فروشنده یا زنبوردار معتمد
شاید ساده بنظر آید اما یکی از بهترین روشها برای اطمینان از طبیعی بودن عسل، خرید آن از فروشگاه یا افرادی است که به آنها اعتماد داشته و مطمئنیم که عسل را مخلوط نکردهاند و یا تغذیه مصنوعی به زنبور ندادهاند.
۲. تشخیص طبیعی بودن عسل با آزمایش
آزمایش عسل توسط آزمایشگاههای معتبر یکی دیگر از راههای اطمینان برای تشخیص طبیعی بودن عسل میباشد. اما این گزینه بخاطر هزینههای بالا، معمولا وقتی پیشنهاد میشود که میخواهید به صورت عمده عسل بخرید.
آزمایش عسل علاوه بر تشخیص طبیعی یا غیرطبیعی بودن عسل را نشان دهد، میتواند میزان کیفیت عسل، که به پارامترهایی مانند رطوبت، میزان ساکارز و… وابسته است را هم برای ما مشخص کند.
- چسبندگی عسل: اگر مقدار کمی عسل طبیعی را بین دو انگشت خود قرار دهید و آن را فشار داده و بعد از جدا کردن انگشتان از هم، انگشتان تمایلی به چسبندگی ندارند. اما در عسل های تقلبی به علت شیرینکنندههای زیادی که در آنها وجود دارد، کمی احساس چسبندگی خواهید کرد.
- غلظت: از آنجایی که عسل اصل تقریبا غلیظ است، اگر شیشهی آنرا کمی خم کنید لحظهای طول میکشد تا کمی جابه جا شود. اما بعضی برخی از عسلهای تقلبی کاملا روان هستند و زود اینطرف و آنطرف میروند.
- مزه و طعم: مزه و طعم عسل نباید برای مدت طولانی در دهان بماند. در عسلهای تقلبی به این علت که از شیرینکنندهها برای تولید آنها استفاده شده، یک حالت گلوزدگی ایجاد میشود و طعم آن در دهان باقی میماند.
- عطر و بو: عسل طبیعی بسته به گیاهی که زنبور از آن تغذیه کرده است عطر و بوی متفاوتی دارد و اگر کمی با تجربه باشید میتوانید حتی نوع گیاه را تشخیص دهید اما عسلهای تقلبی صرفا بوی شیرینی و یا اسانس میدهند و حتی ممکن است کمی بوی ترشی بدهند.
- حرارت دادن: یکی دیگر از راههای تشخیص عسل تقلبی حرارت دادن آن است. با حرارت دادن عسل طبیعی، رنگ آن به سرعت کارملی میشود اما کف نمیکند. اما عسل تقلبی کف میکند و حباب حباب میشود.
- حلالیت: اگر رشتهای از عسل کاملا طبیعی را با قاشق از بالا داخل یک لیوان آب بریزیم، عسل بدون پخش شدگی در ته ظرف جمع میگردد. اما عسل تقلبی در میانهی راه پخش شده و حل میشود.
- استفاده از کبریت: اگر نوک کبریتی را به عسل طبیعی آغشته کنیم و بعد از چند لحظه آن را پاک کنیم. میتوانیم کبریت را روشن کنیم اما اگر عسل تقلبی باشد به علت رطوبت موجود در آن این اتفاق نخواهد افتاد و کبریت روشن نخواهد شد.
- استفاده از نان تست: اگر مقداری عسل خالص را روی نان تست بمالیم بعد از چند دقیقه نان سفت و سخت میشود. در صورتی که در نمونههای تقلبی به علت مواد افزودنی و همچنین رطوبت بالایی که وجود دارد نان حالت خیسی پیدا میکند.
- آزمایش دستمال کاغذی: اگر مقداری عسل طبیعی را بر روی دستمال کاغذی بریزیم به هیچ وجه پشت دستمال مرطوب و خیس نمیشود در صورتی که عسل تقلبی به علت رطوبت بالا پشت دستمال را مرطوب میکند.
- ناخالصی: از آنجایی که عسل طبیعی از کندو بدست می آید، بطور معمول در آن انواع ناخالصی مانند گرده گل، موم و حتی قسمتهای از بدن زنبور یافت میشود در صورتی که عسل کاملا تقلبی معمولا در داخل کارگاهها ساخته میشود و فاقد این مواد است.