به چه عسلی طبیعی گفته میشود
عسل طبیعی به شهد گلهایی گفته میشود که زنبور پس از تغذیه از گیاهان گوناگون ، آن را فرآوری و تغلیظ کرده و در کندو ذخیره میکندد.اگر زنبوران به جای شهد گل و گیاهان از قند و شکر و یا انواع آب میوهها تغذیه کند دیگر آن محصول را نمیتوان عسل طبیعی نامگذاری کرد.
انواع عسل غیرطبیعی یا تقلبی
برای تشخیص عسل طبیعی از غیر طبیعی اولا باید بدانیم که روشهای تولید عسل تقلبی به چه نحواست، زیرا روشهای تشخیص هر کدام از آنها متغیر است. به طور کلی سه روش برای تولیدعسل تقلبی وجود دارد و تمامی عسلهایی که به صورت تقلبی در بازار دیده میشود جزو یکی از همین سه دسته میباشند.
۱. عسل تغذیهای
در این نوع , زنبوردار در کنار تغذیه زنبورها از شهد گل و گیاهان، آنها را با انواع مواد مصنوعی مانند شکرو قند، شیره خرما و یا شیرینکنندههای صنعتی مانند ساخارین تغذیه مینماید. در این نوع عسل را زنبور تولید میکند اما منبع شهد طبیعی نیست.
دلیل اینکار تولید بیشتر است و به اصلاح بارگیری کندو افزایش چشمگیری پیدا میکند. این روش یک روش غیر مستقیم در تولید غیرطبیعی محسوب میشود.
البته احتمال دارد زنبوردار برای حفظ جان زنبورها در برخی از فصلهای سال که گل و گیاه در منطقه وجود ندارد، اقدام به تغذیه مصنوعی نماید، در این صورت مانعی وجود ندارد. اما نباید این عسل را به عنوان عسل طبیعی به فروش برساند و تنها بعنوان تغذیه زنبوران در فصل سرما کاربرد دارد.
۲. عسل مخلوط
در این شیوه فروشنده و یا زنبوردار برای اینکه حجم عسل را زیاد کند، عسل را مستقیما با مواد گلوکزی (شربت قند و شکر) و یا شیرهی میوهها مخلوط کرده و به عنوان عسل خالص عرضه میکند.
از آنجایی که ورود هرگونه مواد خارجی به داخل عسل (بخصوص اگر در ترکیب آنها آب باشد)، باعث تخمیر و حتی ترش شدن آن میشود و به طبع برای خریدار قابل تشخیص است، درصد تولید این نوع از عسل بسیار پایین است. زیرابا این کار همان مقدار عسل طبیعی نیز از بین میرود.
۳. عسل کاملا تقلبی
در این روش، عسل حاصل شده کاملا مصنوعی بوده و از تغلیظ شیرهی برخی از میوهها مثل خرما، توت و حتی گاهی ملاس چغندر یا از حرارت دادن مواد گلوکزی ( شربت قند) و مواد نشاستهای برای قوام آن استفاده میکند.
در بعضی موارد برای ایجاد طعم و بو نیز از برخی از اسانسهای شبیه به عسل استفاده میشود تا طعم و بویی شبیه به آن را پیدا کند.